Het was nodig dat ik nadacht over een overdracht

donderdag 17 mei 2018

Een publicatie over opvolging en overdracht van Bank J.Van Breda & C° zette Eric Baudoux, directeur van het verzekeringsmakelaarskantoor Baudoux, aan het denken: hoe moet het verder met mijn bedrijf? Van Breda Advisory maakte een analyse van zijn zaak en sprak met alle betrokkenen over de toekomst. Het waren de eerste stappen naar een effectieve overdracht. “Iedereen had nood aan een gesprek met een externe partij.”

"Ik hou van mijn vak en ben in goede gezondheid, maar leeftijdsgenoten beginnen stilaan een stapje terug te zetten. Onlangs kreeg ik zelf een overnamebod. Dat heeft mij aan het denken gezet. Ik had de mogelijkheid niet eerder bekeken, al is het aangenaam vast te stellen dat er interesse is in mijn kantoor."

Ik moest in actie schieten.

"Het is door een artikel van Bank J.Van Breda & C° dat ik verder ben beginnen nadenken. Eén zin liet een diepe indruk na: 'Een familiale overname vraagt 4 tot 7 jaar tijd'. Dat had ik nooit gedacht. Ik dacht twee, misschien drie jaar. Ik was net de 61 voorbij en had mezelf voorgenomen op pensioen te gaan op 65. Ik moest in actie schieten.

“Bij familiale opvolging blijft de band met het bedrijf groter dan bij een externe overname.”

- Erik Baudoux, Zaakvoerder en directeur van verzekeringsmakelaarskantoor Baudoux

Erik Baudoux, Zaakvoerder en directeur van verzekeringsmakelaarskantoor Baudoux

Als ik te laat met de voorbereidingen startte, zou ik te weinig tijd hebben om alle opties grondig af te wegen. Niemand blijft gevrijwaard van gezondheidsproblemen of ingrijpende veranderingen. Het was nodig dat ik nadacht over een overdracht, ongeacht of het ook effectief zover zou komen." Samen met Bank J.Van Breda & C° voerde u een analyse uit met het oog op een overdracht. Hoe verliep die?

"Mijn account manager, Julien Duchateau, bracht me in contact met Vincent Muntz van Van Breda Advisory. De gesprekken met de experten van de bank namen twijfels weg en brachten verheldering.
Het is belangrijk om onuitgesproken gedachten kenbaar te maken, anders bestaat de kans dat je de verwachtingen van een eventuele overnemer fout inschat. Je zou zelfs kunnen denken dat iemand uit je familie je bedrijf wenst over te nemen, terwijl dit in realiteit niet het geval is. Mocht er concrete interesse zijn vanuit mijn omgeving, dan weet ik nu dat ik begeleiding nodig heb, want bij een familiale overname zijn de gevolgen groter, dan bij een externe verkoop. Bank Van Breda begeleidde de gesprekken met alle betrokkenen, een cruciale rol in het proces van de overdracht."

Hoe werd de begeleiding onthaald door uw familieleden?

"Iedereen had behoefte aan een gesprek met een externe partij. Het was de ideale gelegenheid om alle standpunten kenbaar te maken. Een moment om vrij, onbelemmerd en zonder zorgen te praten."

“Mijn bedrijf boekt vandaag vooruitgang. Mijn wens is dat dit zo blijft evolueren, ook nadat de zaak is overgenomen.”

- Erik Baudoux, Zaakvoerder en directeur van verzekeringsmakelaarskantoor Baudoux

Erik Baudoux, Zaakvoerder en directeur van verzekeringsmakelaarskantoor Baudoux

Zorgde de tussenkomst van de bank voor nieuwe denkpistes?

"Zeker. Ik stelde me heel wat vragen. Wie het bedrijf overneemt, neemt alles over. Ook de afschrijvingen en de investeringen op 10 jaar en langer. Ik vroeg me af: hoe zal ons vak eruitzien binnen 10 jaar? Vandaag haal ik een omzet die lineair en constant stijgt, maar hoe zal dat morgen zijn? Bij een overname door een externe partij sta je hier minder bij stil. Dan spreek je een prijs af waarna je alles verkoopt en loslaat."

Welke punten werden besproken?

"Alle betrokkenen verduidelijkten in de eerste plaats hun standpunt. Wat niet evident was. Verkeerde interpretaties en misverstanden zijn altijd mogelijk. Daarnaast bespraken we ook de haalbaarheid ervan. Iedere betrokkene heeft het recht te weten wat de voorwaarden voor een overname zijn. Is het realiseerbaar vanuit praktisch, technisch en financieel standpunt? Dankzij Bank Van Breda kon alles besproken worden."
"Het is nu aan mij om te bekijken welke piste we gaan volgen."

Was het rapport goed onderbouwd?

"Absoluut. Maar het is uiteraard slechts een startpunt. Alle elementen die ik met de bank kon delen, werden verwerkt in een rapport. Het is nu aan mij om te bekijken welke piste we gaan volgen. Eens mijn beslissing is gemaakt doe ik uiteraard opnieuw beroep op de bank om de zaken concreet aan te pakken." Over het algemeen genomen was u positief? "Ik ben Bank Van Breda dankbaar. Dankzij hen ben ik tijdig over de overdracht beginnen na te denken en heb ik de eerste stappen gezet.

Ik zie opnieuw het bos door de bomen.

Als ondernemer ben ik de hele dag bezig. Het ontbreekt me soms aan tijd om na te denken over de toekomst. Nu weet ik dat ik daarvoor echt tijd moet vrijmaken. Ook alle betrokken partijen waren zeer tevreden. Het is nu aan mij om verder te gaan en de analyse te maken. Tussen het punt waar we ons nu bevinden en de concrete uitvoering – als die er ooit komt – is nog een hele weg af te leggen. Er moet nog veel nagedacht worden."

Wie is Eric Baudoux?

  • 62 jaar
  • Zaakvoerder en directeur van verzekeringsmakelaarskantoor Baudoux
  • Regio Enghien
  • Heeft de eerste stappen gezet richting een effectieve overdracht.
o
<
>

Thema's:

Familiale overdracht

Vind het juiste netwerk, expertise of begeleiding op jouw maat

Ontdek het complete aanbod en maak er gebruik van.

Ontdek