Filip wordt 100%-aandeelhouder

dinsdag 18 september 2018

Filip Hoornaert werkt zijn carrière lang voor kanjers als Xerox en Fagron (Omega Pharma). Maar op zijn vijftigste is zijn ondernemershonger niet meer te stillen. Daarom koopt hij alle aandelen op bij Aqtor!, specialist in orthopedische hulpmiddelen. Hoe hij die overname minutieus voorbereidde? Dat vertelt hij u zelf.

Hard werken geeft goede bedrijfsresultaten

Tijdens zijn loopbaan draaide Filip mee aan de top van grote bedrijven. "Bij Xerox bekwaamde ik me vijftien jaar in verkoop, marketing en management. Daarna was ik elf jaar algemeen directeur bij Fagron, een afdeling van Omega Pharma. Zo leerde ik bij over aankoop, logistiek, hr, legal, finance, ... Ik merkte dat je door hard en goed te werken een forse impact hebt op de evolutie van de bedrijfsresultaten. Toen dacht ik: waarom probeer ik dit niet voor mezelf?

Investeren in een gezonde organisatie

"Op mijn leeftijd iets van nul af aan opstarten zag ik niet meer zitten. Het was duidelijk dat mijn ervaring en vaardigheden beter tot hun recht zouden komen in een bestaande organisatie met een gedegen businessmodel en dito kasstroom. Want laten we eerlijk zijn, dat laatste speelt natuurlijk mee."

Filip stortte zich niet onbezonnen in zijn avontuur. "Ik legde mijn oor te luisteren bij specialisten in bedrijfsoverdrachten, zoals Deloitte en EY. Waarom wil een eigenaar zijn zaak overlaten? Krijg ik begeleiding tijdens zo'n overdracht? Pas toen ik voldoende geïnformeerd was, begon ik te zoeken naar een passende organisatie.

Je neemt een sterkere positie in door deel te zijn van een netwerk van bedrijven zoals Voka.

- Filip Hoornaert, CEO Aqtor!

Filip Hoornaert, CEO Aqtor!

Nadenken over nieuwe strategie

Filips zoektocht leidde hem naar Aqtor!, specialist in orthopedische hulpmiddelen. Die geeft mensen met een mobiliteitsbeperking weer bewegingsvrijheid door te werken met doorgedreven technologie. "In 2014 kocht ik 14 procent van de aandelen en werd ik onmiddellijk tot CEO aangesteld. Midden 2015 had ik al de helft in handen. En tegen het einde van 2016 was ik voor 100 procent aandeelhouder."

Of Filips komst een grote ommezwaai betekende voor de organisatie? "Ik heb natuurlijk goed nagedacht over de strategie. Wie zijn wij, waarvoor staan we en wat is ons onderscheidend vermogen? Het antwoord goot ik in onze missie, visie en bedrijfswaarden. We besloten ook om de exploitatie van winkels stop te zetten. En in te zetten op nieuwe activiteiten zoals kinderorthopedie, orthopedische schoenen en mobiliteitshulpmiddelen."

Netwerken via VOKA

Een succesvol bedrijf overnemen en ervoor zorgen dat het blijft draaien? Dat is best een uitdaging. Daarom zoekt Filip onder meer steun bij Voka. "Toen ik nog maar net aandeelhouder werd, liet ik Aqtor! al aansluiten bij die werkgeversorganisatie. Je neemt een sterkere positie in door deel te zijn van een netwerk van bedrijven."

"Ik ga bijvoorbeeld vaak naar de Plato-werkgroepen. Daarin delen zaakvoerders hun expertise om bepaalde uitdagingen aan te pakken. Ik woon ook de netwerkbijeenkomsten bij om zakenrelaties op te bouwen. En Voka zet zich in voor beleidskwesties als mobiliteit: zo zorgde het zelfs voor een zebrapad vlak voor onze voordeur. Ik raad andere ondernemers dus zeker aan om lid te worden. Want wie zich engageert, krijgt veel terug."

OVER AQTOR!

Aqtor! stelt 105 mensen tewerk. Het heeft een hoofdkantoor in Oostakker en drie patiëntencentra in Oostakker, Geel en Gembloux. Aqtor! helpt jaarlijks 80.000 patiënten en realiseert in 2018 een omzet van net geen 20 miljoen euro.

Meer weten? Surf naar www.aqtor.be

o
<
>

Thema's:

Waardering en financiering

Vind het juiste netwerk, expertise of begeleiding op jouw maat

Ontdek het complete aanbod en maak er gebruik van.

Ontdek