Een bedrijf overlaten? Begin er tijdig aan!

donderdag 13 september 2018

"Zijn jullie daar nu al mee bezig?" Het is een vraag die vijftigers Harry en Christiane van Dael geregeld krijgen wanneer ze over de overdracht van hun bedrijf praten. Met HVD Technologies maken ze onder andere staalconstructies en transportsystemen voor bedrijven.

Enquête in opdracht van Agentschap Innoveren & Ondernemen

Net als 60% van de ondernemers in de enquête willen ze zo lang mogelijk doorgaan met hun onderneming. "Ooit stoppen we natuurlijk, maar dat zal ten vroegste over acht jaar zijn. We willen het bedrijf aan onze vaste kracht Joeri Van den Borre (26) overlaten. Door de overname nu al samen te plannen, kunnen we hem optimaal ondersteunen." 

Het belangrijkste advies is: blijven praten.

- Christiane van Dael, HVD Technologies

Volgens de enquête is 1 op 2 ondernemers er zich van bewust dat je actief bezig moet zijn met een overdracht – anders is de kans groot dat het gewoon stopt.

Harry en Christiane zijn dezelfde mening toegedaan. Twee jaar geleden schoven ze aan tafel met de ondernemerscoaches van Zenitor. Dit leidde tot een structuur waarbij het bedrijf geleidelijk in handen van Joeri komt. Er zijn nog veel technische en financiële zaken uit te klaren. Intussen zal de verantwoordelijkheid steeds meer naar de opvolger verschuiven.

Dat wordt wennen, beseft Christiane. "Ook op dat vlak rekenen we op coaching. Het belangrijkste advies is: blijven praten, zodat geen enkele partij met frustraties zit."

5 vragen, 5 hulplijnen

Dat er lijken uit de kast vallen: daar is 56% van de ondernemers bang voor bij een bedrijfsovername. Dit blijkt uit een enquête in opdracht van Agentschap Innoveren & Ondernemen. Gelukkig sta je er niet alleen voor. Maak gebruik van de beschikbare hulplijnen.

1. Ik wil mijn bedrijf overlaten/verkopen.

Vraag het gratis informatiepakket aan.

2.Ik zoek een coach die de overname kan begeleiden.

Je boekhouder en de bank zijn logische partners. Unizo, Voka, EY, NSZ… bieden coaching op maat aan. Je vindt een overzicht op www.vlaio.be/sterkondernemen.

3. Ik reken op een financieel duwtje in de rug.

Er bestaan subsidies voor wie zijn overnamedossier samen met een externe partner wil opstellen.

4. Ik wil mijn overname financieren.

Naast de bank en de klassieke ‘family, friends & fools’ is ook de ParticipatieMaatschappij Vlaanderen een mogelijkheid. Je vindt de financieringsformules op www.pmv.eu.

5. Ik zoek interessante overnamedossiers.

Snuffel rond op www.overnamemarkt.be, www.bedrijventekoop.be of klop aan bij een overnamebemiddelaar.

o
<
>

Thema's:

Voorbereiding van de overdracht

Vind het juiste netwerk, expertise of begeleiding op jouw maat

Ontdek het complete aanbod en maak er gebruik van.

Ontdek