Infosessie · Voorbereiding van de overdracht, Waardering en financiering

Exit Academy - Vlerick Business School

Bereid je grondig voor op een succesvolle overdracht of verkoop van jouw bedrijf

De komende jaren zullen heel wat kmo's van zaakvoerder of eigenaar wisselen. Dit kan gaan van een al dan niet familiale overdracht, over een fusie, tot een gehele of gedeeltelijke verkoop. Een degelijke voorbereiding is vaak een cruciale succesfactor in zo'n verhaal. De Exit Academy focust op de essentiële inzichten die nodig zijn om een vlotte en bevredigende overdracht of verkoop van je bedrijf te bewerkstelligen. Het zou jammer zijn om jouw levenswerk verloren te zien gaan.

Waarom deze opleiding?

Een bedrijf goed overlaten/overdragen is geen evidente zaak, en toch is het van cruciaal belang om tijd te nemen voor de belangrijke vragen. Vragen en plannen die je maar met weinig mensen kunt bespreken. Deze opleiding zal je in staat stellen om:

  • De juiste strategische vragen te stellen bij een verkoop of overdracht, alle mogelijke alternatieven af te wegen, de juiste koper of overnemer te identificeren, een duidelijk stappenplan ter voorbereiding op te stellen, de onderneming voor te bereiden op een overdracht, een waarde op je onderneming te kleven, je externe adviseurs in dit proces te begrijpen en te sturen, je weg te vinden in de belangrijke juridische documenten, onderhandelingstechnieken toe te passen, familiale conflicten te vermijden en je vermogen en ervaring zinvol in te zetten na de transactie.
  • Bovendien treed je toe tot het uitgebreide netwerk van de Vlerick Alumni.

Inhoud

Er zijn twee grote onderdelen in dit programma:

1. Opleiding

De opleiding Exit Academy is opgebouwd uit 7 verschillende praktijkgerichte sessies waarin u de stappen zet die van nut zijn voor de succesvolle overdracht of verkoop van uw bedrijf. Deze sessies worden telkens geleid door experts en gedragen door praktijkgetuigenissen. Daarnaast wordt u ook aangemoedigd om ervaringen te delen met uw collega-deelnemers.
Sessie 1: De stap zetten: wat zijn de essentiële vragen die men zich moet stellen?
Sessie 2: Hoe maak ik mijn bedrijf klaar om overgelaten of verkocht te worden?
Sessie 3: Hoeveel is mijn bedrijf waard?
Sessie 4: De transactie
Sessie 5: De onderhandelingen
Sessie 6: Focus op familiale aspecten bij verkoop of overdracht
Sessie 7: What's next?

2. Exit-plan

Elke sessie zal afgesloten worden met specifieke opdrachten, waarbij de aangeleerde concepten onmiddellijk worden toegepast op het eigen bedrijf om zo over een uitgewerkt exit plan te beschikken op het einde van de opleiding. U krijgt ook de mogelijkheid om uw exit plan te presenteren voor een panel van juristen, adviseurs, bankiers en Vlerick professoren.

Voor wie?

De opleiding is bedoeld voor eigenaars van een kmo die hun bedrijf willen verkopen of overlaten (op korte of lange termijn).

Praktisch

Dinsdag 17 maart 2020
16.00 - 20.00
Dinsdag 31 maart 2020
16.00 - 20.00
Dinsdag 21 april 2020
16.00 - 20.00
Dinsdag 05 mei 2020
16.00 - 20.00
Dinsdag 19 mei 2020
16.00 - 20.00
Dinsdag 02 juni 2020
16.00 - 20.00
Donderdag 25 juni 2020
16.00 - 20.00

Vlerick Campus in Gent en Brussel

Reep 1
9000 Ghent

€ 3345